Otthoni szakápolás

A megszokott otthoni környezetben a család szerető közelségében végezzük el azon személyre szabott szakápolási – ápolási feladatokat, melyek által rövidül a lábadozási illetve a gyógyulási idő.

Mit jelent az otthoni szakápolás?

A megszokott otthoni környezetben a család szerető közelségében végezzük el azon személyre szabott szakápolási – ápolási feladatokat, melyek által rövidül a lábadozási illetve a gyógyulási idő.

A legtöbb ápolási feladat elvégezhető a beteg otthonában is, mindehhez esetenként minimális változtatásokra van szükség, mely nem zavarja a család megszokott életét. Természetesen ezekben a kérdésekben is segítünk tanácsainkkal, hiszen a beteg ágyának megközelíthetősége vagy az akadálymentesítés feladatai könnyen és egyszerűen megoldható problémák szakembereink számára. Vannak speciálisan az ápolást segítő eszközök, melyeknek kölcsönzésében vagy beszerzésében segítünk.

Hogyan valósul meg az otthoni ápolás?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését telefonon vagy e-mailben tudja felvenni velünk a kapcsolatot. Ekkor egyeztetünk egy időpontot és munkatársunk felkeresi Önt a szolgáltatás igénybevételének helyszínén. Ekkor részletes felmérés készül a páciens állapotáról, figyelembe véve minden körülményt és munkatársunk minden kérdésére válaszol. Amennyiben Ön igénybe kívánja venni szolgáltatásainkat, a részletes tanulmány alapján a következő alkalomra előkészítjük az Ápolási szerződést, mely a szolgáltatással kapcsolatos összes vállalásunkat részletesen tartalmazza. Szerződést követően az abban rögzítettek szerint végzi feladatit az egészségügyi szakszemélyzet.

A páciens mihamarabbi gyógyulása és a magas szakmai színvonal biztosítása érdekében az ellátás folyamán hetente egyszer egy főnővéri vagy szupervizori vizit is be van iktatva ellátási csomagjainkba. Ezen látogatások alkalmával információt szerzünk az elért eredményekről, esetleges problémákról, melyeket így időben tudunk orvosolni. A hatékonyság növelése érdekében fontos, hogy a Páciensen kívül a család más tagja is jelen legyen ilyenkor, amennyiben erre mód és lehetőség van.

Milyen szakápolási tevékenységeket tudnak elvégezni az otthonomban?

 • Szondán át történő táplálás
 • Tracheális kanül tisztítása, betét cseréje
 • Állandó katéter cseréje, hólyagöblítés
 • Infúziós kezeléshez kapcsolódó szakápolási feladatok
 • Balesetek és különböző műtétek utáni szakápolási feladatok, testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése
 • Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, sztomaterápia, drének kezelése
 • Felfekvés ellátása, megelőzése
 • Gyógyászati segédeszközök, protézisek szakszerű használatának megtanításához kapcsolódó szakápolási feladatok
 • Oxigénterápia, légzésterápia, szívó alkalmazása
 • Tartós fájdalomcsillapítás
 • Gyógytorna, fizikoterápia, beszédterápia /Logopédia/
 • Rendszeres kommunikáció házi-, illetve kezelőorvosával

Mit jelent a holisztikus ápolás?

Amikor ápolásról beszélünk, az emberekben az a kép jelenik meg, hogy a beteg embert egy ápoló segíti bizonyos tevékenységei elvégzésében. Pedig közelről sem csak fizikai segítségnyújtásról van szó. A holisztikus vagyis egyénre szabott ápolás során a beteg testi, lelki és környezeti tényezőit figyelembe véve tudatosan megszervezett lépések során jutunk el a gyógyuláshoz vagy az életminőség javításához. Minden ember más és más, mint ahogy nincs két egyforma család sem és a környezetünk is eltérő, ezért mindezek felmérését követően olyan célokat tűzünk ki olyan határidőkkel, mely az adott körülmények között valóban elérhető. A célok kitűzése az ápoló feladata de annak elérése elképzelhetetlen a beteg és a család együttműködése nélkül ezért már a célok megfogalmazása is közös feladat.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás