Otthonápolási részfealdatok

Felfekvés kezelése

A megelőzés szakápolói feladat és rengeteg módszer illetve eszköz áll a rendelkezésünkre, amik segítik munkánkat ezen a területen. A felfekvés kezelése igazi csapatmunka, hiszen a sebkezelést az orvos rendeli el, lebonyolítása és egyéb ehhez kapcsolódó ápolási feladatok elvégzése a szakápoló feladata, nagyon fontos a fokozatos és folyamatos mozgásterápia, melyet a gyógytornász irányít.

A felfekvés, tartós nyomásnak kitett területeken jelentkező seb, mely méretében és súlyosságában is több csoportba sorolható. A felfekvést mindenekelőtt meg kell előzni, mert a kezelése fájdalmas, hosszadalmas és igen költséges. A megelőzés szakápolói feladat és rengeteg módszer illetve eszköz áll a rendelkezésünkre, amik segítik munkánkat ezen a területen. Amennyiben már kialakult felfekvést kell kezelnünk a modern, intelligens kötszerek tárháza áll rendelkezésünkre. Azonban a felfekvés kezelése igazi csapatmunka, hiszen a sebkezelést az orvos rendeli el, lebonyolítása és egyéb ehhez kapcsolódó ápolási feladatok elvégzése a szakápoló feladata, nagyon fontos a fokozatos és folyamatos mozgásterápia, melyet a gyógytornász irányít.

A felfekvés gyógyulása nagymértékben függ az alkalmazott kötszerektől és a sebkezelés kivitelezésétől, de legalább ennyire fontosak ez egyéb szakápolási feladatok is mint például a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitel, a vércukor szint normál tartományban tartása, a fertőzések kivédése, a kezelt terület tehermentesítése, megfelelő fektetéssel. Szakápoló munkatársaink több éves kórházi gyakorlatuk során nyert tapasztalataik és magas szintű elméleti tudásuk birtokában tudnak segíteni ezekben az esetekben is.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Állandó katéter gondozása

Az állandó katétert viselő betegek ápolását, gondozását, oktatását a súlyos szövődmények megelőzése érdekében bízza magas szakmai színvonalon dolgozó szakápolóinkra.

Számtalan céllal vezetünk speciális csöveket a beteg testüregeibe, de a hétköznapi szóhasználatban elterjedt katéter alatt a húgyhólyagba vezetett speciális katétereket értjük, melyek célja a vizeletürülés elősegítése.

A vizeletürítési problémák hátterében leggyakrabban a húgyhólyag alatti területek szűkülete illetve vizelettartási zavarok állhatnak, melyek lehetnek átmenetiek vagy tartósak.

A katétereket osztályozhatjuk anyaguk, formájuk vagy a bevezetés helye szerint.

A felsoroltak közül bármelyik formát tekintjük, nagyon fontos a szakszerű gondozás és ápolás, a szövődmények megelőzése miatt. A helytelenül gondozott katéterek, folyamatos húgyúti fertőzést okozhatnak.

A katétereket anyaguktól függően bizonyos időközönként cserélni kell, melyet csak megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember tehet meg.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Fájdalomcsillapítás

Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos megfigyelése és kombinálása az egyéb technikákkal. Szolgálatunk közreműködő orvosa, nagy tapasztalattal rendelkező specialista ezen a területen.

A fájdalom, különböző formái elválaszthatatlanok a mindennapi élettől, mégis átmenetileg vagy tartósan fájdalommal élni keserves élmény, teljesítmény csökkenéshez és munkaképtelenséghez vezethet. A tartós fájdalom függetlenül annak helyétől, jellegétől illetve okától és megkeseríti az ember életét. A fájdalom miatt romlik az életminőség, mert a mindennapi kapcsolatok illetve tevékenységek, családon belül és a munkavégzés szintjén is zavart szenvednek. A fájdalom kiváltképpen, ha tartós megváltoztatja a gondolkodást és idővel a személyiséget, mindez konfliktusok kialakulását eredményezi.

A fájdalomcsillapítás több részből épül fel. A gyógyszeres terápia elrendelése orvosi feladat, amelyet kiegészíthetünk nem gyógyszeres módszerekkel is. Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos megfigyelése és kombinálása az egyéb technikákkal. Szolgálatunk közreműködő orvosa, nagy tapasztalattal rendelkező specialista ezen a területen.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Gégekanül tisztítása és cseréje

Bármilyen gégekanülje is legyen a betegnek a szakszerű ápolása és esetenkénti cseréje létfontosságú.

A gégemetszés egy mesterséges légút készítése a nyak elülső felszínén, a légcső műtéti megnyitásával a szabad légút biztosítása érdekében.

A légcső megnyitása lehet, állandó vagy ideiglenes.

A gégekanülök készülhetnek rozsdamentes acélból, műanyagból vagy gumiból.  Alkalmazható belső nélküli kanül vagy kettősfalu, melynek belső része cserélhető, mosható így a váladék felhalmozódása, beszáradása elkerülhető. Speciális típusa a beszélő kanül amennyiben a hangképzés, vagyis a gége megtartott ezzel a kanüllel lélegzik és beszélhet is a beteg.

Bármilyen gégekanülje is legyen a betegnek a szakszerű ápolása és esetenkénti cseréje létfontosságú.

A gégekanül szakszerű ápolása több szempontból is fontos:

 • nagyon fontos az átjárhatóság biztosítása, mert az alsólégutakban felszaporodott és a garatból lecsorgó váladék felhalmozódhat, amennyiben ez nem kerül eltávolításra beszárad, ezzel szűkítve a kanül belső átmérőjét, légzési nehézséget okozva
 • elengedhetetlen a szakszerű bőrápolás, hiszen a légcsőnyílás környékén felszaporodó váladék, fertőződhet, mely hámhiányt és gyulladást okozhat.

A gégekanül mindennapi ápolásának alapjait megtanulhatja a beteg vagy valamely családtagja is ápolási szolgálatunk által szervezett oktatás keretein belül.

A gégekanüllel élő betegek számára biztonságot ad az, a tudat, hogy bármikor elérhető egy szakember aki segíti és támogatja.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Gyógytorna

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában.

Mi a gyógytorna?

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában. Az orvosi kezelés kiegészítő, semmi mással nem helyettesíthető része.

Az otthon végezhető gyógytornakezeléseket, szükség esetén elektromos és masszázs kezelésekkel is kiegészíthetjük.

A kezelések során a családtagokat is ellátjuk azokkal az instrukciókkal, melyekkel megfelelően segíthetik a beteg gyógyulását. Mivel a gyógytornász főleg orvosi diagnózis, vagy javaslat alapján dolgozik, így az orvossal, beteggel és közvetlen környezetével közösen tűzzük ki az elérni kívánt célokat és együtt is igyekszünk ezeket megvalósítani.

 

Kinek ajánlott?

Főiskolai tanulmányaim alatt társaimmal megállapítottuk, hogy erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: mindenkinek. Hiszen egymást vizsgáltuk, egymáson gyakoroltunk fiatalok, sportosak, erősek voltunk, mégis mindenkinél találtunk hiányosságokat, korrigálni való hibákat.

Ha ezen kisebb, nagyobb hibákat időben felfedezzük, a gyógytorna segíthet a későbbi komolyabb problémák kialakulásának megelőzésében, amely az egyik legfontosabb területe munkánknak.

A mai civilizált, rohanó, stresszel teli világunkban már gyerekkorban gyakoriak a mozgásszervi problémák, hiszen már a kisiskolások is jóval többet kénytelenek ülni az egészségesnél. Bár jó esetben sportolunk heti 1-2 alkalommal, a szabadidőnk nagy részét villogó képernyők előtt ülve töltjük. Hogy időt spóroljunk, inkább autóba ülünk, ha nincs is nagyon messze elintézni való ügyünk helyszíne. Ha 2 emeletnél magasabban van az irodánk, szinte biztos, hogy lifttel közlekedünk, és még sorolhatnám…

 

Mozgásszervrendszer akut, és krónikus fájdalma, izomsérülések, ismeretlen eredetű fájdalmak esetén. Ízületi gyulladások, kopások, tartáshibák kezelésére.

 

Gerinc eredetű problémák:

 • Bechterew kór
 • Schauermann betegség
 • gerincferdülés (Scoliosis)
 • discus hernia (gerincsérv)
 • nyaki, háti szakasz fájdalmai
 • lumbágó- ischiás

 

Érbetegségek

Vénás betegségek (viszeresség, thrombosis) artériás betegségek (érszűkület) amely problémák akár cukorbetegség, vagy más rendszerbetegség következményeiként is jelentkezhetnek.

 

Időskorban

Cél az aktivitás megőrzése, visszanyerése az egyensúly fejlesztése (esések megelőzése) csontritkulás kiegészítő kezelése, jó általános közérzet elérése.

 

Kórházi kezelés után

Cél a hétköznapi munkavégzési képesség visszanyerése

Ortopédiai műtétek után a rehabilitáció nélkülözhetetlen része a gyógytorna

 • arthroscopia
 • gerinc
 • térd-, ill. csípőprotézis beültetése előtti felkészítés és utáni kezelés.
 • izületi szalag- műtétek

Traumás sérülések, műtétek után

 • csonttörések
 • ficamok
 • rándulás, húzódások

Szükséges lehet a járási segédeszközök helyes használatának megtanítása is.

 

Neurológiai betegségek

 • Parkinson kór, ill. syndroma
 • Sclerosis multplex
 • Stroke (szélütés, agyvérzés, agyérgörcs, agyi infarktus- melyek után féloldali bénulás alakulhat ki)

 

Kardiológiai megbetegedések

Cél a hétköznapi terhelhetőség visszanyerése, hiszen a szív is izom, amit más módon ugyan, de erősíteni lehet.

 

Elhízás esetén

Személyre szabott diétás tanácsadás és edzésterv kidolgozása, ha nem szeretne tornaterembe járni,de fogyni annál inkább…

 

Tüdőbetegségek

Speciális légzőtorna a tüdő kapacitás növelésére, a felgyülemlett váladék kiürítésére, tüdőgyulladás megelőzésére.

COPD / Asthma bronchiale / Emphysema pulmonum

 

Sportsérülések

Az izomegyensúly helyreállítása a cél, melyet taping technikával egészíthetünk ki a fájdalommentes gyakorláshoz, edzéshez.

 

Kismamáknak

A terhesség előrehaladtával szintén változik az izom és csontrendszer      rugalmassága a szüléshez, a növekvő gyermek táplálásához szükséges     hormonok termelődése, és az esetleges súlygyarapodás miatt.

Az alsó végtag ízületeinek terhelése is megváltozik a testtartás változásával együtt, emiatt gyakori panasz a gerinc derék, illetve háti szakaszon jelentkező fájdalma, amely gyógytornával szintén kezelhető. Ajánlatos a szülés előtt a megfelelő légzés        technika elsajátítása, és a vénák védelmére szolgáló gyakorlatok megtanulása.

Igondáné Szilvás Anna – gyógytornász

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Infúziós kezelés

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában.

Mi a gyógytorna?

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában. Az orvosi kezelés kiegészítő, semmi mással nem helyettesíthető része.

Az otthon végezhető gyógytornakezeléseket, szükség esetén elektromos és masszázs kezelésekkel is kiegészíthetjük.

A kezelések során a családtagokat is ellátjuk azokkal az instrukciókkal, melyekkel megfelelően segíthetik a beteg gyógyulását. Mivel a gyógytornász főleg orvosi diagnózis, vagy javaslat alapján dolgozik, így az orvossal, beteggel és közvetlen környezetével közösen tűzzük ki az elérni kívánt célokat és együtt is igyekszünk ezeket megvalósítani.

 

Kinek ajánlott?

Főiskolai tanulmányaim alatt társaimmal megállapítottuk, hogy erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: mindenkinek. Hiszen egymást vizsgáltuk, egymáson gyakoroltunk fiatalok, sportosak, erősek voltunk, mégis mindenkinél találtunk hiányosságokat, korrigálni való hibákat.

Ha ezen kisebb, nagyobb hibákat időben felfedezzük, a gyógytorna segíthet a későbbi komolyabb problémák kialakulásának megelőzésében, amely az egyik legfontosabb területe munkánknak.

A mai civilizált, rohanó, stresszel teli világunkban már gyerekkorban gyakoriak a mozgásszervi problémák, hiszen már a kisiskolások is jóval többet kénytelenek ülni az egészségesnél. Bár jó esetben sportolunk heti 1-2 alkalommal, a szabadidőnk nagy részét villogó képernyők előtt ülve töltjük. Hogy időt spóroljunk, inkább autóba ülünk, ha nincs is nagyon messze elintézni való ügyünk helyszíne. Ha 2 emeletnél magasabban van az irodánk, szinte biztos, hogy lifttel közlekedünk, és még sorolhatnám…

 

Mozgásszervrendszer akut, és krónikus fájdalma, izomsérülések, ismeretlen eredetű fájdalmak esetén. Ízületi gyulladások, kopások, tartáshibák kezelésére.

 

Gerinc eredetű problémák:

 • Bechterew kór
 • Schauermann betegség
 • gerincferdülés (Scoliosis)
 • discus hernia (gerincsérv)
 • nyaki, háti szakasz fájdalmai
 • lumbágó- ischiás

 

Érbetegségek

Vénás betegségek (viszeresség, thrombosis) artériás betegségek (érszűkület) amely problémák akár cukorbetegség, vagy más rendszerbetegség következményeiként is jelentkezhetnek.

 

Időskorban

Cél az aktivitás megőrzése, visszanyerése az egyensúly fejlesztése (esések megelőzése) csontritkulás kiegészítő kezelése, jó általános közérzet elérése.

 

Kórházi kezelés után

Cél a hétköznapi munkavégzési képesség visszanyerése

Ortopédiai műtétek után a rehabilitáció nélkülözhetetlen része a gyógytorna

 • arthroscopia
 • gerinc
 • térd-, ill. csípőprotézis beültetése előtti felkészítés és utáni kezelés.
 • izületi szalag- műtétek

Traumás sérülések, műtétek után

 • csonttörések
 • ficamok
 • rándulás, húzódások

Szükséges lehet a járási segédeszközök helyes használatának megtanítása is.

 

Neurológiai betegségek

 • Parkinson kór, ill. syndroma
 • Sclerosis multplex
 • Stroke (szélütés, agyvérzés, agyérgörcs, agyi infarktus- melyek után féloldali bénulás alakulhat ki)

 

Kardiológiai megbetegedések

Cél a hétköznapi terhelhetőség visszanyerése, hiszen a szív is izom, amit más módon ugyan, de erősíteni lehet.

 

Elhízás esetén

Személyre szabott diétás tanácsadás és edzésterv kidolgozása, ha nem szeretne tornaterembe járni,de fogyni annál inkább…

 

Tüdőbetegségek

Speciális légzőtorna a tüdő kapacitás növelésére, a felgyülemlett váladék kiürítésére, tüdőgyulladás megelőzésére.

COPD / Asthma bronchiale / Emphysema pulmonum

 

Sportsérülések

Az izomegyensúly helyreállítása a cél, melyet taping technikával egészíthetünk ki a fájdalommentes gyakorláshoz, edzéshez.

 

Kismamáknak

A terhesség előrehaladtával szintén változik az izom és csontrendszer      rugalmassága a szüléshez, a növekvő gyermek táplálásához szükséges     hormonok termelődése, és az esetleges súlygyarapodás miatt.

Az alsó végtag ízületeinek terhelése is megváltozik a testtartás változásával együtt, emiatt gyakori panasz a gerinc derék, illetve háti szakaszon jelentkező fájdalma, amely gyógytornával szintén kezelhető. Ajánlatos a szülés előtt a megfelelő légzés        technika elsajátítása, és a vénák védelmére szolgáló gyakorlatok megtanulása.

Igondáné Szilvás Anna – gyógytornász

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Műtét utáni lábadozás

A szakszerű segítség célja a műtétek után, hogy kivédjük a leggyakoribb szövődményeket, mint a felfekvés a trombózis vagy a tüdőgyulladás, és a páciens mihamarabb visszanyerje az önellátási képességét.

Minden műtéti beavatkozás megterhelő az emberi szervezet számára. A műtét utáni lábadozási időt rengeteg tényező befolyásolja, mint például az életkor, az általános egészségi állapot, a kísérő betegségek, stb.

Műtét után a kórházból hazatérő beteg gyakran szembesül azzal, hogy segítségre szorul még az alapvető önellátási teendői során is, mint például a mosakodás. A leggyakoribb probléma a fájdalom és a mozgáskorlátozottság.

Egyénenként változó ideig és mértékben igénylik a betegek az ápolást, de szinte minden esetben nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás biztosítása, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel, a fájdalomcsillapítás és folyamatos és fokozatos mozgásterápia. A szakszerű segítség célja ezekben az esetekben is az, hogy kivédjük a leggyakoribb szövődményeket, mint a felfekvés a trombózis vagy a tüdőgyulladás, és a páciens mihamarabb visszanyerje az önellátási képességét.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Oxigénterápiás ápolás

Az orvosi oxigén gyógyszernek minősül. A terápia kivitelezése számtalan fontos szabály betartását követeli meg, a szövődmények kivédése miatt. Szakápolóink segítenek a kezelések kivitelezésében és a szabályok elsajátításában illetve a betegnek megnyugtató biztonságot ad, ha tudja, hogy bármikor fordulhat szakemberhez.

Súlyos légszomjjal küzdő betegek számára otthon is megoldható az oxigénterápia.

Az oxigénterápia célja, hogy a szervezet szöveteinek működéséhez megfelelő mennyiségű oxigént biztosítsunk. A kezelés lehet folyamatos vagy szakaszos, történhet arcmaszkon vagy orrszondán keresztül. Oxigénterápiához alkalmazható palackos vagy cseppfolyós oxigén, illetve oxigén koncentrátor. Az orvosi oxigén gyógyszernek minősül. A terápia kivitelezése számtalan fontos szabály betartását követeli meg, a szövődmények kivédése miatt. Szakápolóink segítenek a kezelések kivitelezésében és a szabályok elsajátításában illetve a betegnek megnyugtató biztonságot ad, ha tudja, hogy bármikor fordulhat szakemberhez.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Sebek kezelése

A sebkezelésben és a mellé csoportosuló feladatokban, magas szintű elméleti tudással és több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakápolóink tudnak segíteni.

Szolgálatunk vállalja a szakszerű sebkezelést, korszerű kötszerek alkalmazásával a megrendeléstől számított 24 – 48 órán belül, hétvégén, ünnepnapokon is.

A sebeket több szempont szerint lehet osztályozni, hiszen eredhetnek sérülésből vagy műtéti beavatkozásból, lehetnek akutak vagy krónikusak, nyíltak vagy zártak, stb. A sebkezelés minden esetben az orvos írásos utasításának megfelelően történik, de nagyon fontos, hogy a kivitelező szakápoló megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkezzen ezen a szakterületen.

Napjainkban már nem arról szól a sebkezelés, hogy a szennyeződött gézpólyát egy újra cseréljük, hanem úgynevezett intelligens kötszerekkel dolgozunk melyeket folyamatosan a sebállapothoz igazodva alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy a beteg és környezete tisztában legyen a sebgyógyulás folyamatával, hiszen a mindennapi életvitel számos tényezője befolyásolja azt. Többek között a kötés szárazon és tisztán tartása, a megfelelő testi higiéné, a táplálkozás, a folyadékbevitel és nem utolsó sorban a megfelelő vércukorszint.

A sebkezelésben és a mellé csoportosuló feladatokban, magas szintű elméleti tudással és több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakápolóink tudnak segíteni.

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás

Szondán át történő táplálás

Enterális vagyis szondatáplálásra akkor van szükség, ha a normális nyelés valamilyen okból akadályozott, átmenetileg vagy tartósan.

A mesterséges táplálásnak két formája ismert:

 • enterális táplálás esetén szonda segítségével jutatjuk a folyékony állagú táplálékot a tápcsatornába
 • parenterális táplálás alkalmával vénakanülön keresztül, közvetlenül az érrendszerbe juttatjuk a tápanyagokat.

 

Enterális vagyis szondatáplálásra akkor van szükség, ha a normális nyelés valamilyen okból akadályozott, átmenetileg vagy tartósan.

Szondatáplálás esetén egy vékony szövetbarát műanyag csövet vezetnek az orron át a gyomorba vagy az éhbélbe. Tartós alkalmazás esetén előnyösebb és kényelmesebb a beteg számára, ha gyomortükrözés kapcsán, a hasfalon keresztül helyeznek be egy speciális szondát a gyomorba vagy az éhbélbe. Ezen speciális eszközök elnevezései: PEG vagy PEJ.

A különböző szondákon keresztül pépesített, higított táplálékot vagy speciális tápszereket juttathatunk, a gyomor-bélrendszerbe. Otthoni szakápolás kapcsán a betegeknek a kedvenc „hazai” ételeiket is be tudjuk adni, megfelelően pürésített állapotban, figyelembe véve az előírt táplálási és étrendi utasításokat.

A szondatáplálás lehet folyamatos vagy szakaszos (adagonkénti) de minden formájában szakértelmet és gyakorlatot kíván meg az egészségügyi szakdolgozótól.

Szolgálatunknál mód van arra is, hogy valamely családtagot megtanítsuk a táplálás, ezen speciális formájára, oly módon hogy, gond esetén szakápolói segítséget is biztosítunk.

Érdekesség

Az egyik legdrasztikusabbnak tartott fogyókúrához is a gyomorszondát használják. Ebben a fogyókurában (KEN = Ketogenic Enteral Nutrition) a szondán keresztül egy pumpa juttatja napi 24 órában a megfelelő táplálékot a gyomorba.
teljes cikk angolul…

Ha ápolási gondja van, mi segíthetünk!
Szakszerű otthonápolási csomagok, tanácsadás, oktatás